Az idei Fashion Revolution nagyon más. Na nem globálisan, hanem az én személyes életemet tekintve. 2017 óra szinte minden évben igyekeztem aktívan részt venni a kampányban, vagy éppen saját tartalmakat gyártani, most viszont a saját kis buborékomban ennél sürgetőbb teendőim vannak. És hát sajnos a divatipar problémái nem fognak egyhamar eltűnni, úgyhogy eljön majd még újra az idő, hogy aktívabban harcoljak ellene, ne féljetek...
A Fashion Revolutionhöz idén én egy visszaemlékezéssel szeretnék hozzátenni. Mivel a PIZSI életében nagy változás lesz, hogy néhány hónapig én háttérbe vonulok majd, ezért időszerű számot vetni, mi is történt az elmúlt hat és fél évben, hogyan jutott odáig a márka, ahol most tart, és mit sikerült elérni a fenntarthatóság terén.
2017 november
A PIZSI elindítása nem járt nagy előkészületekkel. Nem gondolkodtam évekig azon, hogy hogyan vágjak neki, és talán ilyen szempontból jobb is volt, hogy egyáltalán nem értettem a ruhaiparhoz. Annyit tudtam, hogy meg szeretném nézni, hogyan lehet fenntartható egy vállalkozás Magyarországon, és az volt a tervem, hogy ezt pizsamákkal fogom kipróbálni.
Hogy mit jelentett anno a fenntarthatóság? Első körben nagyjából annyit, hogy egy szál szabóval és egy varrónővel együtt dolgozva gyártottuk a termékeket, Magyarországon készíttettük a címkéket és itthon szereztük be az anyagokat. Ezutóbbiak viszont akkoriban csak annyiban voltak fenntarthatóak, hogy nem tartalmaztak szintetikus anyagokat. Volt még hová fejlődni, dehát éppen ezért is kezdtem el, hogy tapasztalat útján változzon jó irányba a márka.
2018
A 2018-as év nagyjából arról szólt, hogy igyekeztem minél többeket megismerni a ruhaiparban. Tapasztalgattam a varrodai nehézségeket, próbáltam megérteni az anyagbeszerzés végtelenül homályos folyamatait, és mindeközben Mengyán Eszterrel karöltve elkezdtük felhívni a figyelmet a divatforradalom fontosságára ebben a kampányban.
2019
A 2018-as év vége, illetve 2019 nagy változásokat hozott a magánéletemben, ugyanis akkoriban teljes állás mellett, szinte hobbiként űztem a PIZSIt. Eljött az a pont, amikor választanom kellett, és én egy időre "elküldtem a PIZSIt aludni". A megérzéseim azt súgták, hogy nem szabad azt kommunikálnom, hogy a márkának itt és most vége, és végtelenül boldog vagyok, hogy akkor hallgattam ezekre a megérzésekre.
2020
Ha van olyan év, amire szerintem mindenki emlékszik majd, az minden bizonnyal a 2020-as, ugyanis egy világjárvány kezdetét talán sosem lehet elfelejteni. Ez volt az az év, amikor mindannyian otthon maradtunk, és ez volt az az időszak, amikor sokan rájöttetek, hogy a kedvenc ruháitok egyszerűen nem otthonra vannak kitalálva.
Ez volt az az év, amikor felébredt a PIZSI, és én magam is kiléptem a corporate mókuskerékből. Ekkor találtam ki a máig kedvenc darabotokat, a LUKOVO-t egy horvátországi mininyaralásról elnevezve, és ekkor kelt életre az ultimate home-office ruha, a PARIS ötlete is. 2020-ban a PIZSI szárnyalni kezdett.
2021
Ez a szárnyalás pedig odáig vitt engem, hogy ismét nem gondolkodtam sokat egy nagyobb lépésen, és kibéreltem egy lakást, hogy showroommá alakítsam. De nem ez volt az egyetlen változás.
Ekkoriban már sokkal nagyobb hangsúlyt kapott az anyagválasztás, és elkezdtem ismerkedni a tanúsítványokkal, valamint az organikus textilekkel is. Csodás kollaborációkban vettem részt, fenntartható varrodákkal és környezettudatosággal foglalkozó tartalomgyártókkal dolgozhattam együtt. A 2021-es év tényleg a legeslegjobban alakult, ami a márkát illeti.
2022
Azt persze én sem gondoltam, hogy ez örökre így lesz, és miután szépen lassan visszatértünk mindannyian a járvány előtti életünkhöz, és ahogy a gazdasági válság elkezdett begyűrűzni a mindennapokba, úgy lett minden kisvállalkozás élete is nehezebb. Én is újra választás elé kerültem, és bár a PIZSIt nem akartam feladni, optimalizálni kellett, és végül arra jutottam, hogy a showroom nem fenntartható. Ekkora már minden termékünk GOTS tanúsított textilből készült, és bár ez teljes mértékben a saját döntésem volt, be kellett látnom, hogy gazdaságilag ez az irány sokkal nehezebb vizekre terelt, mint ha maradtunk volna a konvencionális pamut használatánál. Abban biztos voltam, hogy kihátrálni nem fogok ebből az irányból, így mentem tovább előre.
2023
És ahogy teltek a hónapok, egyre stabilabbá vált a vásárlói kör, és egyre kiszámíthatóbb lett az, hogy mit tudok a PIZSIből kihozni. Megtanultam, hogy minél több energiát teszek bele, annál jobban megtérül a munkám, és elfogadtam, hogy nem lesz globális márka a PIZSIből, legalábbis biztosan nem most.Ezt a gondolatot nem csak elfogadtam, de meg is szerettem. Nyár végére tudtam, hogy 2024-ben sok minden változik majd, hiszen bővül a kis családom, és már nem is az volt a cél, hogy növekedjen a márka, hanem az, hogy ismételten csak fenntartható maradjon, de most már tényleg minden szempontból.
2024
Gyakorlatilag év eleje óta azon dolgozom, illetve dolgozunk most már többen, hogy ne én legyek az egyetlen szereplő ebben a történetben. Míg korábban a környezeti, a társadalmi és a gazdasági fenntarthatóság volt a cél, most a szó szoros értelmében arra törekszünk, hogy a kis családi vállalkozásunkat fenn tudjuk tartani akkor is, amikor én az anyai teendőimre fogok fókuszálni.
És bár korábban is volt néha-néha segítségem, most látszik az igazán, hogy ha valaki igazán kompetens személyt be tudok engedni a "PIZSI-buborékomba", akkor az eredmények sem maradnak el. 2021 után most újra mondhatom, hogy a PIZSI szárnyal, a saját maga módján. A termékeket szeretitek, egyre bátrabban vásároltok, és egyre több visszajelzést adtok arról, hogy a kényelem és a minőség miatt váltatok visszatérő vásárlókká.
Ami pedig a fenntarthatóságot illeti, továbbra is GOTS tanúsított biopamutot használunk, papírba csomagolunk, kis magyar varrodákkal varratunk. Idén pedig végre elkezdtük tényleg okosan és tudatosan felhasználni a maradékanyagokat is.
Azon kívül, hogy ezekből is extra termékeket készítünk, jótékony célokra is tudunk némi erőforrást áldozni. Plüssöt és kiegészítőket készítettünk belőle kórházban ápolt gyerekeknek, illetve két nagy zsák anyagot ajándékoztunk egy szervezetnek, akik szegregátumban élő nőket és gyerekeket tanítanak varrni.
Arra, ahol most a PIZSI tart, nagyon büszke vagyok. És ahogy mondani szokás: "The best is yet to come."
Köszönöm, hogy itt vagytok, és velem álmodtok!